maanantai 13. syyskuuta 2010

Mitä itse voit tehdä hyvinvoinnillesi

Syksy on saapumassa ja sen myötä lehtien kauhuskenaariot influenssoista. Kuinka moni nyt taas murehtii ”pitäisikö minun rokotuttaa lapseni, itseni, vanha äitini”. Teet näin tai noin, koet syyllisyyttä. Olisipa mukava, jos aamun lehdet aloittaisivat päivän iloisilla, hyvillä asioilla.

Luin erään viisaan naisen kirjoituksia siitä, miten meillä jokaisella on asia, joka sytyttää meidät tekemään ja toimimaan. Hän opasti olemaan hiljaa ja kuuntelemaan – edes hetkisen - mikä on se henkilökohtainen palava liekki, joka meidät vetää toimintaan. Totesin taas, niin kuin niin monesti aiemmin, että toivoisin kaikkien ihmisten luottavan itseensä ja kehonsa omiin voimiin edistää ja ylläpitää terveyttä. Minä haluan, että ihmiset voivat hyvin!

Lähdin sitten tutkimaan asiantuntijoiden oi niin ristiriitaisia ymmärryksiä rokotteista ja niiden hyvistä ja huonoista vaikutuksista. Tietenkin minulle parhaiten perille menivät ne tiedot ja ajatukset, jotka tukevat omaa ymmärrystäni eli sitä MITÄ ITSE VOIN TEHDÄ.

Kun kasvatamme perunoita tai salaattia tai kukkia, menemme asiantuntijalle, jolta tivaamme oikeanlaisia lannoitteita. Haluamme, että kasvit kasvaisivat, olisivat ravintorikkaita tai kukkisivat kauniisti. Eläimille annetaan tarkoin suunniteltuja ravinteita, jotta ne tuottaisivat enemmän ja sellaista ruokaa kuin tuottaja haluaa. Koneiden käyttöön suunnitellaan aina uudenlaisia ”ravinne- ja suoja-aineita”.  Entäs sitten me ihmiset, joiden elimistö on suunnattoman monimutkainen järjestelmä kaikkine siihen vaikuttavine tunteineen ja ajatuksineen? Monesti ne, jotka niin mielellään meille jakavat pillerin tai rokotuksen toisensa jälkeen sanovat, ettei terveyteen tai sen puutteeseen voida vaikuttaa ruoalla, vitamiineilla tai hivenaineilla.

Olen eri mieltä. Vahva immuunipuolustus on meidän turvamme pöpöjä vastaan. Sitä meidän tulisi vahvistaa kaikin mahdollisin tavoin. Puhtaasti tuotettu ravinto on yksi tärkeimmistä tällaisista tekijöistä. Muutama vuosi sitten luin artikkelin, jonka otsikko oli ”Don’t eat anything that your Grandmother would not recognize as food” eli ”Älä syö mitään mitä isoäitisi ei tunnistaisi ruoaksi”. Yksinkertaistaen: mitä lähempänä alkuperäistä ja mitä vähemmän prosessoitua ruokasi on, sen varmemmin saat siitä tarvittavia rakennuspalikoita vahvalle immuniteetille.
Juuri nyt, satojen korjuun aikaan, on oikea aika tankata voimaa antioksidanteilla ja vitamiineilla.
Niitä saa kaikista värillisistä tuoreista kasviksista ja vihanneksista. Kalaöljykapseleista saat välttämättömiä rasvahappoja ja D-vitamiinia. C-vitamiini ja E-vitamiini vahvistavat immuniteettiasi.

Liikunta vahvistaa elintoimintojamme, sydäntämme ja vaikuttaa tasapainottavasti myös mielialoihin. Se tuo myös hyvän yöunen ja lievittää stressiä. Stressikin nimittäin heikentää kehomme puolustusmekanismeja.

Ota ohjat omiin käsiisi, ajattele, ota selvää ja toimi niin voit hyvin sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Terveyttä ja iloa toivottaen
Ulla-Maija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti