keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Naisasiaa

Tuntuu siltä, että viime viikon keskiviikon kirjoitus naisen hormonaalisen järjestelmän aiheuttamista muutoksista kehomme toiminnoissa ja tuntemuksissa tarvinnee laajentamista.

Koko tämän alkuvuoden olen kohdannut paljon kaikenikäisiä naisia erilaisissa työ- ja elämäntilanteissa, kun olen ollut kertomassa Wellness – hyvän olon kirjastani ja Lady Grace -tuotesarjastani eri puolella Suomea. Nämä kaksihan liittyvät toisiinsa siten, että kirja kertoo stressin ”mitä ja miten ehkäistään” ja tuotteet auttavat parempaan olotilaan.

Minun kokemukseni on, että melkein kaikki naiset kokevat häiriöitä hormonitoiminnassaan johtuen tämän ajan kiireistä ja paineista. Kun esittelen hormonaaliseen tasapainoon vaikuttavia tuotteita, (PMS, Fluid Balance ja Lady Gold) kohtaan monesti hämmennystä, vaivaantumista ja jopa nolostumista. Nämä reaktiot puolestaan saavat minut ymmälleni ja pohtimaan sitä tiedostavatko naiset itse aina mistä se paha olo, väsymys, ahdistus ja ärtymys johtuu.

Toisaalta pohdin sitä, onko tämän ajan naiskuva niin täydellisyyttä vaativa, että tulee kyetä olemaan kaikkina kuukauden aikoina tasapainoinen ja tyyni. Meillä naisilla on hormonaalinen kiertomme, jolla on tarkoitus elämässämme ja ihmiskunnan elämässä. Suurin osa meistä kokee PMS (PreMenstrual Syndrome) oireita aika ajoin.

Fyysisiä ilmentymiä ovat esimerkiksi kivuliaat rinnat, jotka johtuvat liiallisesta prolaktiinista. Painon nousu, päänsäryt ja migreeni, turvotus, ummetus tai ripuli, kipeät pohkeet ovat usein seurausta liiallisesta nesteiden kertymisestä kudoksiin. Kun nesteiden poistuminen kudoksista saadaan normalisoitumaan monet näistä ikävistä oireista lievittyvät.

Epämääräiset kivut ja kolotukset, yliväsymys ja erilaiset allergiset reaktiot nousevat herkemmin esiin juuri kierron jälkimäisessä vaiheessa.

Tunnealueella koetaan ahdistusta, ärtymystä, raivoa, itkuisuutta, tarvetta olla yksin, tarvetta hiljaisuuteen, sukupuolista haluttomuutta ja mitä moninaisimpia muita tunnetiloja.

Kaikki nämä oirehtimiset, fyysiset ja psyykkiset pahenevat stressin lisääntyessä.

Kierron säännöllisyyteen ja PMS-oireiden lievittämiseen suosittelen kirjassani itsehoidollisia konsteja, sillä pysyvä muutos tarvitsee pysyvän muutoksen niissä elämäntavoissa, jotka kaipaavat kohennusta. Huomaat, että PMS-oireetkin helpottavat kun kehon toiminnat tasoittuvat ja mieli rauhoittuu.

Loppuviikosta lisää. Ajattelin kirjoittaa tuoksuista sillä, niillä on valtava vaikutus tunnetiloihimme.

Vastaan mielelläni myös kysymyksiin blogissa. Jos sinulla on kysymys, se sama kysymys on varmasti monella muulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti